fietshelm

Bel voor meer informatie:
030 6914063

Je nieuwe fiets verzekeren, hier let je op

Net een nieuwe elektrische fiets gekocht? Of is je fiets voor de zoveelste keer gestolen? Overweeg dan een fietsverzekering af te sluiten. Een slimme keus, maar let wel op een aantal zaken. Er zijn veel soorten fietsverzekeringen beschikbaar, evenals aanvullende dekkingen. Het type fiets dat je hebt, kan bijvoorbeeld invloed hebben op de premie en je eigen risico. Wij helpen je in deze blog op weg om op de juiste dingen te letten.

Stem de verzekering af op jouw type fiets

Bij het afsluiten van een fietsverzekering is het belangrijk om te bepalen welke soort verzekering het beste bij jouw situatie past. Je wilt niet te veel betalen, maar wel voldoende dekking hebben in geval van schade aan je fiets. Pas de verzekering daarom aan op het type fiets dat je bezit. Voor een e-bike, kostbare racefiets, of bakfiets is een uitgebreid verzekeringspakket verstandig, terwijl voor een goedkopere stadsfiets een eenvoudiger pakket volstaat. Vergelijk verschillende verzekeraars, informeer naar de beschikbare opties en kies wat het beste past bij jouw soort fiets en behoefte.

Welke dekking past bij jou?

Verzekeraars bieden verschillende dekkingsmogelijkheden aan, waardoor je jouw fiets op meerdere manieren kunt verzekeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor alleen diefstaldekking of een uitgebreidere dekking inclusief diefstal en schade. Met deze laatste optie ben je verzekerd tegen aanrijdingen, vandalisme en vallen. Wel zo handig als je de fiets vaak gebruikt. Let op: normale slijtage valt hier niet onder. Daarnaast kun je overwegen om pechhulpdienst en ongevallendekking toe te voegen aan je verzekering.

De looptijd van de verzekering

Bij het afsluiten van een fietsverzekering is het belangrijk om naar de looptijd te kijken, dit bepaalt de periode van de dekking. Meestal kun je kiezen tussen een kortlopende (aflopende) fietsverzekering en een doorlopende fietsverzekering. Bij een kortlopende fietsverzekering betaal je in één keer de premie en ben je voor 3 of 5 jaar verzekerd. Met een doorlopende verzekering betaal je regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks of halfjaarlijks, een vast bedrag en blijf je verzekerd zolang je wilt.

Welk eigen risico past bij jou?

Het eigen risico varieert afhankelijk van het type fiets en de dekking die je hebt gekozen. Voor stadsfietsen of elektrische fietsen geldt vaak geen eigen risico bij diefstal. Dit in tegenstelling tot racefietsen of mountainbikes, waarbij meestal wel een eigen risico geldt in geval van diefstal. In het geval van diefstal kan je mogelijk een deel van de aankoopprijs terugkrijgen, afhankelijk van de voorwaarden van je verzekering. Bij diefstal of total loss kan je een vergoeding ontvangen in de vorm van geld of een nieuwe fiets, maar dit kan verschillen per verzekeraar en het type polis dat je hebt afgesloten. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van je fietsverzekering zorgvuldig door te nemen om precies te begrijpen wat er wordt gedekt en welk eigen risico van toepassing is.

Een goedgekeurd ART-slot

Veel verzekeraars stellen als voorwaarde voor diefstaldekking dat je een goedgekeurd ART-slot op je fiets hebt. In geval van diefstal dien je te kunnen aantonen dat je zowel de hoofdsleutel als de reservesleutel nog in bezit hebt voordat de verzekeraar tot uitkering overgaat.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken voor een fietsverzekering die bij jou en je fiets past.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Maandelijks het laatste nieuws, tips en acties in uw mailbox.